wvaslider-home6

 Optimist

 

Voor als je net begint:

Wedstrijdzeilen in je eigen optimist. Dat is in het begin best spannend. Natuurlijk wordt er goed op je gelet maar je moet het allemaal wel in je eentje doen. En dat is nou precies wat het zo leuk maakt.

Voor het eerst bepaal jij alles zelf: Is mijn startgroep al aan de beurt, waar is de bovenboei, kan ik voor die ene boot langs enzovoort. Tussen de wedstrijden door eet je snel een broodje bij je trainer op het water en bespreek je wat ging goed en wat kan beter. In de middag neemt de wind toe en staan er koppen op het water. Nu moet je extra opletten dat je niet ‘gaat zwemmen’.

Gelukkig heb je het omslaan geoefend dus vind je het niet meer zo eng, eigenlijk is het best leuk om met veel wind te varen, je gaat lekker hard. Na de wedstrijden je boot opruimen en een korte nabespreking met je team.

En dan… in je wetsuit lekker met zijn allen zwemmen en klimmen op het opblaaskussen in de haven. Een ijsje erbij en een superleuke zaterdag zit erop. Nog even snel bij de uitslagen kijken: Middenmoot, niet gek, maar morgen ga het je het nog beter doen!

 

Na een jaar of twee opti varen:

Je vaart nu voor het derde seizoen optimist dus je vaart in het A-veld bij de snelle jongens en meisjes. Je boot optuigen en goed aftrimmen, dat je doe je helemaal zelf.

Voor je eerste wedstrijd vaar je een proef-kruisrakje. Het lijkt erop dat de rechter kant favoriet is. Je eerste start gaat niet zoals gepland: Vlak voor de start wurmt een tegenstander zich nog tussen jou en het startschip en na het signaal kom jij in haar vuile wind terecht. Ja, je zit nu in het A-veld en als je niet oplet dan word je ‘gepakt’.

Gelukkig valt de schade mee en de rechterkant van het kruisrak is inderdaad voordelig, dus bij de bovenboei zit je redelijk voorin. Bij het ronden van de onderbouw heb je een aanvaring met een tegenstander. Geen schade maar wel een protest. Na een intensieve dag op het water loop je direct langs de informatiebalie om een protestformulier op te halen.

Gelukkig heb je een getuige die jouw kant van het verhaal bevestigt en eindigt het protest met een diskwalificatie voor de tegenpartij. Vlak voordat je naar huis gaat kijk je nog even op de uitslagen lijst: 5e overall van de 29.

Een stuk beter dan vorig jaar, maarrrrr het kan nog beter, morgen weer een dag.

 

Heb je vragen over wedstrijdzeilen in de optimist bij de WVA: Neem contact op met Bas Boer en kom een keer langs om te kijken of beter nog om te proberen in een van onze verenigingsbootjes.

 

Wil je meedoen, vul het inschrijfformulier in en stuur het op!

 

Voor verdere vragen kan je contact opnemen met Bas Boer.