Informatie voor jeugdzeilers en ouders/verzorgers voor het seizoen 2017

Met veel genoegen informeren de JeugdCommissie de jeugdzeilers en ouders/verzorgers over de plannen in 2017.

 

Trainingen jeugdzeilen

Trainingen worden alleen op zondag gegeven. In 2017 gaan we de Optimisten groep weer verder laten groeien. In de RS Feva groep verwachten we dat het team gaat groeien naar 20 zeilers / 10 boten. Er worden geen trainingen aangeboden voor andere type boten.

Dit seizoen zal bestaan uit:

 • Opti’s beginners trainen samen in één groep. Voor de beginners zal de nadruk liggen op het “spelenderwijs” leren wedstrijdzeilen en het behalen van het CWO1 certificaat.
  • Training schema: Iedere zondag, frequentie per zeiler van te voren aan te geven.
  • Een wetsuite is voldoende als zeilkleding (van 7 mei tot 8 oktober).
  • Kosten:
   • € 180 indien wekelijks getrained wordt
   • € 95 indien twee-wekelijks getrained wordt. Eventuele extra trainingen kosten 12.50 per keer.
   • U ontvangt hiervoor een factuur na aanmelding. 

Op 2 en 3 september zijn wij als WVA Vinkeveen de gastheer voor Combi wedstrijden waar onze optimisten groep aan mee kan doen. Inschrijven kan via www.sportinschrijving.nl

 • RS Feva groep zal bestaan uit één groep waarvan de meest ervaren zeilers mee gaan doen aan een aantal wedstrijden. Voor een aantal zeilteams is het doel zijn om aan de Nationale-, Europese-, en Wereld Kampioenschappen mee te doen. Die respectievelijk in Vinkeveen (ONK), Geneve, Zwitserland (EK) en in Medemblik (WK) gaan plaatvinden. Zowel beginners als gevorderden krijigen de gelegenheid om hier voor te trainen en aan deel te nemen. Er wordt een wekelijke training georganiseerd, altijd op zondag waar de zeilers vanaf 9 uur aanwezig moeten zijn en 10 uur het water op gaan.
  • Periode: 26 maart tot en met 17 december 2017. Het volledige overzicht staat in de aparte bijlage en op de WVA website.
  • Kosten:
   • € 350,- voor wekelijkse trainingen
   • € 175,- voor twee-wekelijkse trainingen. Eventuele extra trainingen kosten 12.50 per keer.
   • Graag het inschrijfformulier getekend inleveren en betalen na ontvangst van de factuur.

Lidmaatschap van de vereniging, boothuur, ligplaatsen, etc.  worden apart in rekening gebracht.

 

Aanpak training

Uitleg over hoe de trainingen worden uitgevoerd en de voortgang van de zeilers zal regelmatig door de trainers worden gegeven aan de zeilers en ouders aan het einde van de trainingsdag en tijdens de zondagmiddagborrel voor de ouders.

Kernpunten aanpak:

Opti’s: Spelenderwijs leren wedstrijdzeilen tot het CWO1 niveau. De trainers volgen hierbij het CWO system (www.cwo.nl). Trainers bespreken vooraf aan de training met de zeilers wat ze doen, geven tijdens de training advies en doen met de groep een nabespreking na elke training. Per zeiler wordt de voortgang bijgehouden en ook worden de ouders hierin betrokken. Als er niet gezeild kan worden zal er geoefend worden in de benodigde theorie, knopen, of een alternatief sportprogramma. Geef de kinderen altijd sportkleding en schoeisel mee. De dag kan dan wel eerder eindigen en we informeren u, aan het begin van de dag zodat u hiermee rekening kan houden in uw eigen programma.

RS Feva: De RS FEVA zeilers bereiden zich gericht voor op alle aspecten van het zeilen van wedstrijden. De training is bedoeld voor zeilers die graag aan wedstrijden willen meedoen. De zeilers starten om 9.00 uur met het zelf optuigen van de boten en gaan om 10 uur het water op. Van 12.00 tot 13.00 lunchen alle zeilers in het clubschip. De zeilers gaan tot 15.30 uur door, ruimen daarna op en er vindt een nabespreking plaats. De dag eindigt om ca 16.30 uur.

 

Maand-borrel jeugdzeilen

Er zal een een speciale zondagmiddagborrel voor alle ouders van de jeugd worden georganiseerd. Het voornaamste doel is om de andere ouders te leren kennen zodat ook samenwerken voor het jeugdzeilen makkelijker wordt. Tijdens deze zondagmiddagborrel (vanaf 14.00 uur) is ook de jeugdcommissie aanwezig en kunt u uw vragen aan hen stellen. De jeugdcommissie zal dan ook inventariseren naar de ervaringen of behoeften van u en uw kind met het jeugdzeilen. Ouders kunnen onder het genot van een hapje en drankje zien hoe de kinderen zeilen en elkaar leren kennen. Naast deze data is het clubschip altijd open voor de ouders tijdens de training en kan men, bij goed weer vanaf het terras de kinderen zien. Data:

 • 26 maart 2017 (eerste training van de RS Feva zeilers)
 • 7 mei 2017 (speciaal voor ouders van Optimisten zeilers)
 • 3 juli 2017 (Tijdens het ONK)
 • 2-3 september 2017 (Tijdens Combi Vinkeveen)

 

Combi's

Combi’s zijn wedstrijden waar diverse andere zeilverenigingen uit de omstreken aan mee doen. In 2017 worden er weer Combi’s georganiseerd en kunnen vooral de Optimisten zeilers daar weer volop aan mee doen. De data en lokaties van de Combi’s voor 2017 zijn te vinden op http://www.combiamsterdam.nl/ De WVA Vinkeveen zal de Combi op 2 en 3 september organiseren.

 

ONK RS Feva

Het is uniek dat wij dit event (Open Nederlandse Kampioenschappen) naar Vinkeveen hebben kunnen halen. Het belooft een spektakel te worden waar uiteindelijk ook de Nederlandse Kampioen RS Feva bekend zal worden. In het verleden heeft Marloes (trainer) en als WVA lid gewonnen en zijn Manus en Willemijn (ook WVA) 2e geworden.

Dit 2 daagse event is ook voor onze RS Feva op “eigen” water een mooie ervaring.

 

Wat kunt u van ons verwachten?

Wij doen ons best een veilige omgeving voor de kinderen te creëren. Als de kinderen in een boot zitten moeten zij een zwemvest dragen. Trainers zijn gediplomeerd volgens CWO systeem en zijn zelf ervaren wedstrijdzeilers. Kinderen zijn nooit alleen op het water, er is altijd een trainer bij in een volgboot. De trainer houdt de weersituatie in de gaten en bepaalt of er gezeild kan worden. Over het besluit van de trainer of er gezeild wordt is geen discussie mogelijk. Bij te veel of te weinig wind gaat de training altijd door, en kan er theorie gegeven worden of conditie training.

 

Wat wordt er van u verwacht?

De WVA is een vereniging die draait dankzij de inzet van de vele vrijwilligers. Dat is anders dan een zeilschool waar van ouders niets verwacht wordt. U moet er natuurlijk voor zorgen dat uw kind(eren) op tijd aanwezig is/zijn en op tijd gereed om het water op te gaan. U moet de boot van uw kind controleren en zorgen dat het materiaal in orde is. Als u met eigen boot vaart moet u tenminste een WA verzekering op de boot afsluiten.

We vragen alle ouders om in overleg met leden van de jeugdcommissie te bepalen hoe ze kunnen bijdragen aan het goed laten functioneren van de club. Zaken die gebeuren moeten:

 • Bardienst tijdens de trainingen of zondagsmiddagborrels
 • Klaarzetten en opruimen van materiaal (Rib’s in/uit het water, kinderen helpen, etc.)
 • Begeleiding van het zeilteam en logistieke hulp verlenen voor de zeilwedstrijden
 • Vrijwilliger tijdens de Combi Vinkeveen (Rescue’s, bardienst, materiaal, etc.) (2017)
 • Hulp bij het mid zomer zeilfeest (tbd in 2017)
 • Klusdag (maart 2017 – zie website)
 • Deelname aan de jeugdcommissie

Iedereen die zich op het terrein van de WVA begeeft moet zich houden aan de geldende havenregels (zie www.wvavinkeveen.nl) en eventuele aanwijzingen van de havenmeester opvolgen.

Tijdens de trainingen kunt u bij de WVA blijven om te zien hoe er getraind wordt en om eventueel morele en fysieke ondersteuning te bieden. We vragen u beleefd om u niet met de inhoud van de trainingen of aanpak van de trainers te bemoeien.

 

Aansprakelijkheid

Iedere (water)sport draagt een bepaald risico met zich mee. De WVA en/of haar trainers en vrijwilligers zijn niet aansprakelijk voor deze risico’s. Hiervoor verwijzen we naar de voorwaarden van WVA lidmaatschap.

 

Contactpersonen

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de coördinator van de jeugdcommissie:

Peter Freriks                     06-14903259              of mail naar jeugdzeilen

Optimist

 

 

 

De Optimist is een speciaal voor kinderen ontworpen boot, om te leren zeilen zonder gevaar of angst. De Optimist is de ideale boot om in te zeilen vanaf 6 tot 15 jaar. Lees meer

Splash/Laser

 

 

De Splash is een eenmans zeilboot voor jeugd van 12 tot 18 jaar. De Splash is een zeer levendige boot die spectaculair en snel zeilt. Ook de Laser4.7 is een eenmanszeilboot voor jeugd van 14 tot 18 jaar. De boot is een Olympische klasse.

 

De RS Feva is een spectaculaire tweemans-zwaardboot voor zeilers van 12 tot18 jaar. De RS Feva is ’s werelds best verkochte tweemans zeilboot in de afgelopen jaren en kent een groot en sterk veld in Nederland. Lees meer